Tot en met 13 januari 2013 is in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 in Amstelveen, werk te zien van een van Nederlands bekendste surrealisten: Hans Kanters. De grote expositie biedt een overzicht van de schilderijen die hij in de afgelopen 15 jaar tot stand bracht.
Hans Kanters (1947) is als schilder autodidact, wat wil zeggen dat hij de technische kant van zijn werk evenals zijn stijl volledig zelf ontwikkeld heeft. Hij laat zien dat niets onmogelijk is in de schilderkunst. Zijn creaturen nemen alle vormen aan die maar mogelijk zijn en in het hoofd van de schilder ontstaan.
Een globale inventarisatie van de schilderijen die Kanters tot nu toe maakte, levert een ongekende hoeveelheid beeldverhalen op die ondanks hun diversiteit een sterke samenhang en consistentie openbaren. Een schilderij van Kanters is onmiddellijk te herkennen als een schilderij van zijn hand. Niet alleen de virtuositeit van zijn ongeƫvenaarde techniek, maar ook de voorkeur voor blauw en het surrealistische gehalte van de voorstellingen dragen bij aan zijn specifieke identiteit.
Wie Kanters’ geschilderde wereld wil begrijpen, zal zich tussen de figuranten, mutaties en metaforen moeten gaan begeven. Alleen dan wordt zijn voorstelling volledig geconsumeerd. Volgens Kanters weet de oprecht gefascineerde toeschouwer het antwoord op iedere vraag die zijn werk oproept.
Parallel aan de expositie is ook een uitgebreide tentoonstelling ingericht met werk van Leo Schatz.
Schatz genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool. Later volgde hij studies aan de Rijksacademie en de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren. Na de oorlog trok hij – op uitnodiging van de Deense regering – naar Denemarken. Daar kwam hij in contact met een aantal Deense schilders, van wie een hem het werk van Pierre Bonnard toonde. De Franse colorist werd Schatz’ grote inspiratiebron.
Zijn veel geroemde kleuren doen denken aan de Cobragroep. Of zoals Jan Vrijman treffend zei: “Misschien is Schatz de enige die de fakkel van Cobra heeft opgenomen toen de anderen hem lieten vallen.” En ook al bereikt Schatz in maart 2013 de leeftijd van 95, hij schildert nog altijd met grote passie en produceert nog steeds prachtig werk, waarbij hij zich blijft vernieuwen.
Het museum, gesticht door de toenmalige oprichter van de Tomado-fabriek in Dordrecht, biedt ook een prachtige vaste collectie aan glaskunstwerken.
De exposities zijn te zien van woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.
Foto: Hans Kanters, 'Recycling',olieverf op paneel van 54x45 cm
zondag 30 december 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten