In Den Haag werd op 12 augustus 1850 de schilderijencollectie van de net overleden koning Willem II (1795-1850) geveild. Veel buitenlandse verzamelaars kochten de topstukken van kunstenaars, zoals Rembrandt, Rubens, Jan Steen, Memlinc en Leonardo da Vinci. Een collectie van wereldformaat ging met enkele klappen van de veilinghamer voorgoed voor Nederland verloren.
Nu, ruim 150 jaar later, brengt het Dordrechts Museum een groot deel van deze bijzondere collectie in één expositie weer bij elkaar. Zo’n tachtig schilderijen en tekeningen van over de gehele wereld geven een beeld van de unieke en destijds wereldberoemde verzameling.
Deze reizende tentoonstelling opende op 24 september in de Hermitage in St. Petersburg en is tot en met 15 juni 2014 exclusief voor Nederland, te bewonderen in het Dordrechts Museum.
Aangevuld met historisch materiaal, meubels en kostbaarheden uit Willems paleizen en juwelen van zijn vrouw, de Russische Anna Paulowna, vertelt de collectie ook het kleurrijke levensverhaal van een opmerkelijk vorst. Gepassioneerd verzamelaar en mecenas, typisch 19de-eeuwse romanticus, dappere militair, held op het slagveld. Kunstkoning Willem II.
Aanleiding voor deze tentoonstelling – de grootste die ooit in het Dordrechts Museum is gehouden – is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Het museum organiseert de expositie in samenwerking met museum de Hermitage in Sint Petersburg, Rusland en museum Villa Vauban in Luxemburg.
De tentoonstelling is tot en met 15 juni te zien.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten