woensdag 2 maart 2011

Boeken en CD om modellen te inspireren


Voor een fotograaf of kunstenaar die mensen portretteert, is het van belang dat er een bepaalde chemie met het model ontstaat. Ze moeten nauw samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Dat kan zijn het maken van anatomische studies als oefening, het experimenteren met belichting of het scheppen van een kunstwerk dat straks ook de beschouwer ervan moet boeien.
Het doel van het werken met een model is mede bepalend voor het type pose dat het model inneemt.‘Onmogelijke poses’ kunnen interessant zijn voor een snelle anatomische studie of kunnen worden gebruikt in de fotografie, maar je kunt van een model niet verwachten dat het zo’n pose lange tijd kan volhouden, omdat je er een beeld of schilderij mee wilt maken.
Het vak van foto- of kunstenaarsmodel wordt vaak onderschat. Het is niet een kwestie van even gaan staan, zitten of liggen. Het vraagt van het model veel concentratie en lichaamsbeheersing. Zeker voor kunstenaarsmodellen die lange poses moeten volhouden. Vooral voor beginnende modellen is dit vaak een probleem.
Het gaat er ook om dat een pose de kunstenaar of fotograaf, inspireert tot het scheppen van een beeld dat mensen, die het uiteindelijke kunstwerk bekijken, ook aanspreekt.
De praktijk wijst uit dat veel kunstenaars, fotografen èn modellen moeite hebben om inspirerende poses te bedenken. Mainport Art Productions heeft in samenwerking met een ervaren naaktmodel een serie van 6 boeken en één CD geproduceerd met in totaal 2000 poses die als voorbeeld kunnen dienen. Bij elke pose wordt aangegeven of deze kort, middellang of lang kan worden volgehouden.
De poseboeken worden aangeboden in verschillende vormen.
Eén boek, in zwart-wit uitvoering, dat slechts als referentie dient voor het bedenken van poses en dat alle 2000 poses bevat. Op alle afbeeldingen is het model naakt.
De andere boeken zijn in kleur uitgevoerd en verdeeld naar zittende, liggende, staande en hurkende of kruipende poses en één deel specifiek met poses voor beginnende modellen. Het model is in deze boeken groter afgebeeld, zodat de foto ook direct als voorbeeld kan dienen om te tekenen of te schilderen.
De CD bevat, evenals het zwart-wit boek, ook alle 2000 poses.
Elk van de boeken en de CD heeft een eigen website, die u via Aletta’s Art Model Agency kunt bereiken en daar kunt u eventueel ook bestellen. Informatie vindt u ook op http://inspirerende-poses.voor-kunstenaars.nl vinden.
Ze zijn ook te verkrijgen op verscheidene verkooppunten, die u bij mainportart@ymail.com kunt opvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten