dinsdag 3 januari 2012

Zo vind je jouw gestolen camera terug


Mijn digitale camera’s zijn gelukkig nog nooit gestolen. Wel andere zaken, zoals een buitenboordmotor. Je doet in zo’n geval aangifte bij de politie, maar hoort er nooit meer iets van. Onvindbaar, tenzij je hem toevallig op Markplaats herkent.
Als je digitale camera wordt gestolen, ga je uiteraard ook naar de politie om aangifte te doen , maar je kunt er nu veel meer aan doen om bij de opsporing te helpen en de dader of eventuele heler te vinden. Dankzij internet. GadgetTrak heeft een dienst ontwikkeld, CameraTrace genaamd, die de opsporing eenvoudig maakt. Op deze website kun je het serienummer van je camera invoeren en de website houdt vervolgens alle populaire fotosites op het internet voor je in de gaten. Als er dan een foto verschijnt die met jouw camera is gemaakt, dan krijg je hiervan bericht. Mocht je camera al gestolen zijn en je hebt verzuimd het serienummer van je camera te noteren, is dat geen probleem. Bij elke foto die je maakt, slaat je camera zogenaamde EXIF informatie op. Deze informatie wordt bij je foto's gevoegd. Handig, want zo kun je achteraf eenvoudig terughalen met welk objectief en welke instellingen de foto's zijn gemaakt.
Bij deze informatie wordt ook het serienummer van je camera bewaard. Bij elke foto die je hebt gemaakt is dit serienummer dus terug te vinden.
Er bestonden al andere diensten, die het traceren van je camera mogelijk maken, maar daarbij moet je zelf actief nagaan of je cameranummer ergens in een database is opgenomen. Bij CameraTrace, die voortdurend voor je blijft zoeken, hoef je dit niet te doen. Je krijgt automatisch bericht. CameraTrace heeft al meer dan vijf miljard foto’s geïndexeerd, waaronder alle foto’s die sinds 2006 op Flikr zijn gepubliceerd. Elke dag worden er miljoenen foto’s aan de database toegevoegd.
De dienst van CameraTrace is niet gratis, maar de kosten zijn laag. Voor € 10 per camera, die je in de gaten wilt houden, kun je van de diensten gebruik maken. Dat is relatief weinig als je de waarde van een goede spiegelreflexcamera met kostbare lens in ogenschouw neemt.
Voor een fotograaf is er een bijkomend voordeel. Je kunt de dienst namelijk ook gebruiken om te zien of anderen jouw foto’s zonder toestemming gebruiken en je auteursrechten daarmee beschermen en/of fake-fotografen te ontmaskeren.
De ‘diefstal’ op de foto hoeft niet te worden opgelost. Met mijn compacte Rollei heb ik het weggrissen van mijn camera zelf vastgelegd. Ook de linker arm is- na de jaarwisseling - nog in mijn bezit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten