maandag 7 januari 2013
Expositie Gogyoshi Art Project in Wageningen
In de laatste twee weekenden van november vond in Loods 32 in Lelystad de eerste expositie plaats in het kader van het Gogyoshi Art Project. Daaraan werd door kunstenaars uit Noord-Holland en Flevoland deelgenomen. Deze link biedt u een impressie.
Op 17 januari 2013 zal de tweede expositie van het Gogyoshi Art Project (#GAPnl) worden geopend in het Impuls ontmoetingscentrum van het Wageningen University & Research centre (WUR)). Wageningen Universiteit gaat volgens het voorlopige programma aandacht schenken aan het project met diverse randactiviteiten zoals workshops, Japanse films en seminars. Er zijn drie locaties beschikbaar, Impuls, het Forum gebouw en de Junushof.
De deelnemende kunstenaars uit Gelderland zijn: Ina Mieras, Irma Frijlink-Grasveld, Jan-Carel Koster, Marieke Hogeweg, Sonja Brussen, Ine van Gaalen, Marlieke Overmeer en Connie de Graaf.
Het project van de Japanse kunstenares Chiyuky Itoga; “100 kunstwerken voor Fukushima” vormde de basis voor dit project. Samen met Ed Hanssen is dit project in Japan uitgevoerd. Het was de combinatie van schoonheid, precisie, dood en verwondering die Ed Hanssen aanspoorde om met de gedichten van Taro Aizu uit Fukushima aan de slag te gaan en dit project te starten.
Het Gogyoshi Art Project is een initiatief van Ed Hanssen uit Limburg en Fred van Welie uit Flevoland, beide deelnemend kunstenaar aan “100 kunstwerken voor Fukushima” . Het is een landelijk project, geïnspireerd op een selectie van de gedichten (gogyoshi) van Taro Aizu (Fukushima, Japan). Zij gaan over zijn geboortestad Fukushima, getroffen door de kerncentrale-ramp na de tsunami van maart 2011. Fukushima is ver van ons vandaan. Hier wordt de ramp snel vergeten. Daar gaan de problemen door. Om dat te beseffen, moet je er dichterbij komen, je een voorstelling willen maken van wat daar gebeurt.
#GAPnl staat ook voor 'kloof’. Door zich door Japanse gedichten te laten inspireren proberen Nederlandse kunstenaars de kloof tussen oost en west te verkleinen. Het project brengt social media en het echte leven via kunst en cultuur nader tot elkaar. Het project raakt het sociale bewustzijn van de kunstenaars en bezoekers en draagt bij tot het creëren van begrip voor elkaars situatie èn de situatie in een land ver van hier: Japan.
Het Gogyoshi Art Project is een kunstproject waaraan per provincie maximaal 10 kunstenaars kunnen meedoen. Kunstenaars uit alle provincies van Nederland doen belangeloos mee met dit project. De teller staat al op ruim negentig deelnemers. Zij laten zich inspireren door tien gedichten ‘Mijn geboortestad, Fukushima’ van de Japanse dichter Taro Aizo, die door Ed Hanssen zijn vertaald. In elke provincie die een expositie organiseert zullen alle deelnemers uit de betreffende provincies deelnemen. Vervolgens worden de exposities aangevuld met deelnemers uit andere provincies, zodat in ieder geval de 10 gedichten in beeld te bewonderen zijn. Op deze wijze zal elke provincie een andere samenstelling van deelnemers én kunstwerken herbergen. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de betreffende locatie. Elke deelnemer laat zich inspireren door twee door Ed Hanssen toegezonden gedichten. De gedichten van Taro Aizo verhalen over de mensen in Fukushima, Japan, zijn voorliefde voor zijn geboortestad, zijn verwondering, zijn leven en de meltdown van de Kawauchi Daiichi kernreactor in maart 2011. In elk gedicht is naast de dood ook hoop voelbaar aanwezig. Meer informatie is te vinden op de website van het project.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten