donderdag 3 januari 2013

Lilith zou gelovig kunnen zijn

In 2010 was er een expositie ingericht met werk van Lilith Love in het in het atrium van het voormalige klooster in Reuver. Het thema luidde:'I could have had religion'. Rick Vercauteren, directeur van museum Bommel van Dam in Venlo, zei bij de opening over de fotografe en haar expositie: 'De Limburgse fotografe Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964) speelt sinds 2005, onder haar kunstenaarsnaam Lilith, op cartooneske, humoristische, superironische en soms ook pijnlijk realistische manier met het beeld van hedendaagse vrouwen. Als Lilith verschijnt ze, analoog aan uitbeeldingen van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman in vele complexe en soms zelfs tegenstrijdige gedaanten.
In haar baanbrekende ‘portretten’ beeldt Lilith in wezen zichzelf en tegelijkertijd alle vrouwen uit. Performances pendelend tussen zijn en schijn. In en rond het huis, dat continu als een wisselend podium fungeert, produceert ze met afstandsbediening en zelfontspanner voorstellingen, waarop ze - telkens anders gekleed en iedere keer weer in andere poses – als een caleidoscopisch model dat velerlei archetypen en stereotypen met betrekking tot vrouwen en denkbeelden van mannen over vrouwen belichaamt. Kaders, lichtsterkte, kleurkeuze, kleding, make-up, props en backdrops vloeien telkens op bijzondere wijze in één fotobeeld samen. De superinventieve Lilith is, parallel aan Charlie Chaplin, Buster Keaton en Groucho Marx, tegelijkertijd vooruitstrevende inventeur, poseur, encadreur, metteur-en-scène en réalisateur'.
Op de presentatie van Lilith, 'I could have had religion' hingen 21 zelfportretten. Lilith,die zelf in een sterk katholiek milieu is opgegroeid, stelde met haar kunstwerken feitelijk heel veel vragen aan de kijker: 'Wat heeft de kerk ons vroeger daadwerkelijk geleerd? Mededogen, openheid, respect, wellevendheid? Of angst, ongelijkheid, ontkenning, slaafsheid?'
Ter gelegenheid van de opening van die expositie heeft Lilith ook een stopmotion video gemaakt met als titel 'But my little girl wouldn't let me pray'. Deze is nog steeds te zien op haar Facebookpagina. In de video treden Lilith en Cinta op. De muziek is van de editors 'Well worn hand' en de fotografie heeft, zoals altijd, Lilith zelf verzorgd.

Foto: Lilith Love, 'But my little girl wouldn't let me pray'. De expo is niet te zien geweest bij Van Bommel van Dam, maar in het atrium van het voormalig klooster in Reuver (gem. Beesel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten