Op 17 augustus 2012 werden twee leden van de Russische punkband Pussy Riot wegens hooliganisme tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat ze in een Russisch orthodoxe kerk een protestlied zongen tegen de herverkiezing van president Vladimir Poetin. In Rusland is tot op zekere hoogte protest mogelijk, maar van Poetin kun je beter afblijven, want er is nog allesbehalve sprake van een democratie, zoals wij die in het westen kennen. De rechtspraak maakt blijkbaar ook nog steeds deel uit van het politieke systeem. De kerk heeft de meisjes het protest vergeven.
De Eindhovense kunstenares Angela Everduim-Stoop werd geïnspireerd door de discussie rond de arrestatie en veroordeling. Ze deed een oproep en kreeg reactie van een groot aantal mede-kunstenaars, die een kunstwerk wilden maken als protest deze bizarre veroordeling.
Het resultaat is de expositie Ri-Art die op zaterdag 23 februari wordt geopend bij AES Artwork in Winkelcentrum Woensel in Eindhoven. De straf is een schending van de vrijheid van meningsuiting, vindt Angela, en als protest wilde zij een kunstwerk maken. Ze bleek niet de enige. Op haar oproep reageerden twintig andere kunstenaars. Vanuit diverse disciplines: grafisch, digitaal, fotografie, schilder- en beeldhouwkunst en zelfs fashion design. Zelf is Angela beeldhouwster. Het heeft geresulteerd in de expositie Ri-Art, waarop uiteindelijk de kunstenaars hun uiting tonen.
Foto: Pussy Riot door Igor Mukhin
maandag 18 februari 2013
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten