vrijdag 1 juli 2011

Glamour in Kasteel De Haar


Onlangs is het prachtige Kasteel De Haar na een ingrijpende renovatie weer opengesteld voor het publiek. Het is in oude luister hersteld. Er is echter ook een element aan toegevoegd dat er vroeger niet was, een enorm bronzen beeld van Baron Van Zuylen, gehuld in harnas. Het beeld is vorig jaar gemaakt door de Loosdrechtse kunstenares Joan Lichtenbelt. Vanaf het dak kijkt hij uit over zijn landgoed.
Er worden de komende tijd diverse activiteiten georganiseerd. Een ervan is een 'glamourous' expositie.
De expositie 'Glamour op de Haar' toont diverse avondtoiletten van barones Gabriëlle en privé-beelden van de familie tijdens hun jetset-leven op het kasteel.
In de maanden dat ze op het kasteel verbleven gebruikten ze de prachtige zalen om vele beroemdheden te ontvangen. Barones Gabriëlle van Zuylen organiseerde in de jaren ’60 en ’70 partijen, waarbij onder andere Roger Moore, Maria Callas en Brigitte Bardot aanwezig waren. Hiervoor liet de barones, een prachtige vrouw, zich kleden door de grote modehuizen. Ze was bevriend met Yves Saint Laurent en onderhield goede contacten met Givenchy. Zij maakten unieke avondkleding voor haar. Een aantal jurken, die zij tijdens deze feesten droeg, is nu te zien in de stijlkamers van het kasteel. Vergezeld door nooit eerder vertoonde beelden uit het privé-archief van de baronale familie geven ze een beeld van een glamourleven dat in die tijd in Nederland nog niet bestond.
De expositie is tijdens de openingsdagen te bezichtigen. Bezitters van de Museumkaart kunnen deze gratis bezoeken. Op 26, 27, 28 juli en 23, 24 en 25 augustus worden er om 19.30, 19.45 en 20.00 uur rondleidingen verzorgd, waarvoor men via de website van Kasteel De Haar kan reserveren.
De expositie is gratis toegankelijk voor alle deelnemers van deze rondleiding.
Het kasteel ligt in een fraai aangelegd park aan de Kasteellaan 1 in het rustieke Haarzuilens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten