vrijdag 22 juli 2011

Lucian Freud op 88-jarige leeftijd overleden


De Britse schilder Lucian Freud is op 88-jarige leeftijd in Londen overleden. Hij was de kleinzoon van de psychiater Siegmund Freud.
Freud volgde een opleiding aan de Central School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design)in Londen, waar hij zich vooral op het beeldhouwen toelegde. Hij begon met schilderen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en liet zich inspireren door het gewelddadig expressionisme van George Grosz en van Otto Dix.
Na de oorlog werkte hij een tijd in Parijs en men noemde hem al snel 'de Otto Dix van de Neue Sachlichkeit', duidend op zijn rauw-realistische weergave.
Terug in Londen won zijn werk aan intensiteit en monumentaliteit. Zijn portretten en talloze naaktfiguren imponeren door een vaak agressief realisme dat gewoon pure objectiviteit is. Hij maakte zijn modellen zeker niet mooier dan zij waren.
Freud gebruikte vooral tertiaire kleuren en aardkleuren.
Freud besteedde veel aandacht aan de stofuitdrukking van de voorwerpen om zijn onderwerp heen, zoals beddengoed, de vloeren, de muren.
De poseersessies voor Freud waren voor de modellen zeer langdurig. Een van de geportretteerden had uitgerekend dat hij in totaal 150 uur had geposeerd. De vermoeidheid van de modellen spreekt soms ook uit het werk. Soms zijn de modellen slapend afgebeeld.
Freuds werk brengt hoge prijzen op: Een portret van Kate Moss uit 2002 bracht in 2005 3,9 miljoen pond op. Het schilderij 'Benefits Supervisor Sleeping' (zie foto) heeft bij een veiling in in New York een recordbedrag van 33 miljoen dollar opgebracht. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van een nog levende kunstenaar op een veiling is betaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten