dinsdag 17 juli 2012

Netwerken bieden kunstenaars ondersteuning

Als individuele kunstenaar is het moeilijk om in een land waar vele tienduizenden beeldend kunstenaars en fotografen actief zijn jezelf in de kijker te spelen en omgekeerd om goed geïnformeerd te zijn over wat er in de kunstwereld allemaal speelt. Mainport Art Productions biedt al enkele jaren een mogelijkheid om zonder kosten je werk te promoten, via gratis portfolio-websites en door als extra service aangeboden publicaties in haar weblogs.
Op 15 juli is Club Mainport Art van start gegaan, dat voor een bescheiden jaarbijdrage tal van extra's biedt. Mijn MainportArt-collega Jan Sibie heeft op die datum hierover een informatief verhaal geschreven op het MainportArt-weblog.

Naast dit netwerk van elkaar versterkende websites, zijn er de laatste tijd ook andere netwerken opgericht, zoals de Nationale Associatie voor Beeldend Kuntenaars, de NABK.
Onlangs is ook het kunstenaarsnetwerk Kunstenaar.nl opgericht. Ook deze organisatie streeft ernaar Kunstenaars te ondersteunen en voordelen te bieden, maar die zijn van een geheel andere aard dan de voordelen van Club Mainport Art. De kosten van het lidmaatschap van Kunstenaar.nl zijn € 39,- per jaar. Daarin zijn alle kosten begrepen. Het lidmaatschap is doorlopend. Bij aanmelding gedurende het jaar zijn de kosten voor het eerste lidmaatschapsjaar lager.
Een lidmaatschapsjaar loopt van januari tot en met december. De kosten voor het eerste lidmaatschapsjaar zijn bij aanmelding in juli € 23,- en in augustus en september € 19,-.
Wat zijn zoal de voordelen van Kunstenaar.nl? In de eerste plaats krijg je een eigen emailadres betaande uit je naam met het achtervoegsel @kunstenaar.nl. Het adres maakt duidelijk wat je bent en is eenvoudig te onthouden. Net als bij hotmail, ymail en gmail kun je je mail via www.kunstenaar.nl benaderen.
Op deze website kun je een korte introductietekst over jezelf plaatsen met een link naar je bestaande website, zoals in mijn geval Frankdeleeuw.exposeert.com.
Het lidmaatschap houdt ook in dat je twee keer per jaar een gratis publicatie kunt plaatsen in de Nieuwsbrief, die 10.000 kunstliefhebbers, 800 verzamelaars, 500 galeriehouders, museumdirecteuren en conservators bereikt.
Wanneer je een uitgebreide presentatie van jezelf op Allekunstenaars.nl wilt plaatsen, dan krijg je als lid van Kunstenaars.nl hierop een korting van 50 procent.
Op 12 september verschijnt het eerste nummer van Kunstoase. Kunstoase is het nieuwe tijdschrift over kunst, kunstenaars en plaatsen waar beeldende kunst te zien en te koop is. Daarnaast lees je in Kunstoase over het denken en doen van hen die achter de kunst staan, zoals de kunstenaar, de veilingmeester, de curator, de kunstverzamelaar, de galeriehouder, de museumdirecteur en de organisator van kunstbeurzen. Ook een kunstagenda, lezersaanbiedingen en een prijsvraag kun je vinden in Kunstoase. Als lid van Kunstenaar.nl krijg je deze bijzondere uitgave gratis.
Tenslotte krijg je elke maand via de Nieuwsbrief speciale aanbiedingen, kortingen en andere voordelen gepresenteerd. De kosten van het lidmaatschap kun je dus eenvoudig terugverdienen. Je kunt je over het lidmaatschap nader oriënteren op de website en je kunt je daar ook inschrijven. Als je daartoe besluit doe dat dan met de vermelding van MAP12 achter 'Actiecode'. De organisatie weet dan dat je via dit blog op het spoor bent gezet.
Je kunt je bestaande (MainportArt-)website linken aan Kunstenaar.nl, wat de stimulerende werking van netwerken op het bezoek aan je website nog verder versterkt.


Foto: Carice van Houten in 'Zwartboek', olieverf op doek van Frank de Leeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten