maandag 8 oktober 2012

Kunstige vogels vlogen in Amsterdam

Op zondag 7 oktober kwam 's middags in het Martin Luther King park in Amsterdam een groep kunstenaars bijeen die allen een op een vogel geïnspireerd kunstwerk hadden gemaakt, in het kader van de Bird Art Installation Day. De 'vogels' werden aan een karakteristieke, oude boom bevestigd of bij de stam geplaatst. Er waren heel bijzondere exemplaren bij. De expositie in de vrije natuur was onderdeel van een wereldwijd evenement dat door de Nederlandse kunstenaar Ed Hanssen was geïnitieerd. Ook in Nederland werd op meer plaatsen een expositie ingericht, waaronder in het genoemde, Amsterdamse park.
De uitvoering van de werken was zeer divers. Alle denkbare materialen van ijzerdraad, keukengerei, papier maché, panty's, kunststof tot hout waren in de kunstwerken verwerkt.Een opvallende inzending was een gevleugelde versie van het koppel Ken en Barbie. Duidelijk zichtbaar was dat Barbie's fysieke verschijning op Ken een niet te verbloemen effect had. Kunst mag ook humor inhouden!
Eén van de doelstellingen was het leggen van onderlinge contacten tussen de kunstenaars. Zij hadden allen voor wat vloeibare en vaste etenswaren gezorgd en maakten er een gezellige picknick van.
Na afloop van de expositie hebben de kunstenaars hun werken weer meegenomen. Op één kunstenares na. Marina Wortel heeft haar papieren vogel de vrijheid symbolisch teruggegeven, tenzij inmiddels een collega-kunstenaar of voorbijganger zich over de vogel heeft ontfermd en onderdak heeft geboden.


Foto's: Frank de Leeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten