maandag 29 oktober 2012

Sieraden van klei in CODA Museum

Het CODA Museum Vosselmanstraat 299(Museumingang: hoek Vosselmanstraat/Roggestraat)in Apeldoorn presenteert tot en met 24 maart 2013 hedendaagse keramische sieraden van negentien internationale kunstenaars in de tentoonstelling 'Un peu de terre sur la peau'. Klei is het basismateriaal van de ruim honderd sieraden die CODA Museum toont. De sieraden geven een persoonlijke visie op het hedendaags sieraadontwerp met klei als materiaal. De exposerende kunstenaars zijn Yasar Aydin, Carole Deltenre, Willemijn de Greef, Iris Eichenberg, Andi Gut, Gésine Hackenberg, Peter Hoogeboom, Rian de Jong, Manon van Kouswijk, Natalie Luder, Evert Nijland, Ted Noten, Marie Pendariès, Katja Prins, Tiina Rajakallio, Terhi Tolvanen, Luzia Vogt, Shu Lin Wu en Christoph Zwellweger.
De sieraden in deze tentoonstelling geven een frisse, persoonlijke visie op het hedendaags sieraadontwerp en klei als materiaal. Een aantal werken verwijst naar facetten uit de kunstgeschiedenis en tradities die verbonden zijn met het sieraad, terwijl andere sieraden opnieuw hun plaats en betekenis uitvinden of voortkomen uit materiaalonderzoek.
Un peu de terre sur la peau laat daarnaast zien hoe de kunstenaars oude vormen van expressie in een nieuw daglicht plaatsen.
Klei als materiaal voor sieraden kent een lange geschiedenis. Zo produceerden de Egyptenaren zegelringen van pateel en de Grieken en Romeinen vergulden terracotta om goud te imiteren. Daarna is het gebruik van klei bij de vervaardiging van sieraden eeuwenlang vermeden en vergeten. Daar kwam drastisch verandering in toen Joshiah Wedgwood in 1773 een fijne aardewerkpasta uitvond.

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Museum of Arts and Design in New York, de New Taipei City Yingge Ceramics Museum in Taipei, het Musée des Arts Décoratifs in Paris. Na presentatie in CODA Museum (t/m 24 maart 2013) zal Un peu de terre sur la peau nog doorreizen naar het Gardiner Museum in Toronto, Canada.

Foto: Christiaan de Bruijne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten