zondag 3 maart 2013

Overzichtstentoonstelling Ans Wortel in Museum Jan van der Togt

Vanmiddag werd in Museum Jan van der Togt de overzichtstentoonstelling geopend met werk van Ans Wortel. Zeker zo'n driehonderd bezoekers en genodigden woonden de opening bij. Daarbij blikte de jongere zus van Ans terug op haar leven en werk. Rob de Nijs, die 35 jaar geleden Ans voor het eerst ontmoette, bracht met pianobegeleiding drie ballads ten gehore.
Ans Wortel was beeldend kunstenaar, schrijver en dichter. In haar lange kunstenaarsleven maakte ze voornamelijk olieverfschilderijen, gouaches en tekeningen. Haar werk beslaat een periode van meer dan 50 jaar. Als autodidact begon ze vanuit de traditionele schilderkunst langzaam naar een eigen vorm te zoeken dat ‘abstract figuratief’ genoemd kan worden.
Begin jaren ‘60 begon Ans Wortel, die in Amsterdam woonde, met haar werk bekendheid te krijgen. In 1963 was er een tentoonstelling van haar werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo. Ook won Ans Wortel in 1963 de prestigieuze 1e prijs bij de Biënnale de la Jeunesse in Parijs. Het Rijksmuseum kocht werk van haar aan.
Vele tentoonstellingen en exposities in binnen- en buitenland volgden en Ans werd volop bewonderd. Ze werd gevraagd in radio- en televisieprogramma’s en ze verscheen in menig artikel in krant, week- en maandbladen.
Tijdens de officiële opening werd tevens het boek ‘ANS WORTEL’ gepresenteerd. Dit gebonden boek bevat 384 pagina’s met afbeeldingen van haar en haar werk over de periode 1940-1996, alsmede teksten, gedichten, interviews en citaten. Het boek heeft een oplage van 3.000 exemplaren.
Daarnaast is er exclusief voor de tentoonstelling een ‘Luxe Editie’ verkrijgbaar in een oplage van 99 exemplaren. De luxe editie bevat een genummerd boek en een originele, gesigneerde gouache van Ans Wortel en wordt geleverd in een speciaal ontworpen cassette. Op de tentoonstelling worden meer dan 300 originele werken getoond.
Museum Jan van der Togt is gevestigd aan de Dorpsstraat 50 in Amstelveen. Het museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten