donderdag 6 februari 2014

Van Dongen en Sluijters bij Kunsthandel Juffermans

Na een reeds succesvol en bewogen leven in de kunst begon vader Juffermans in 1994 samen met zijn zoon de huidige kunsthandel aan de Lange Jansstraat in Utrecht. Dit leverde senior een nieuwe kunstzinnige carrière op en de zoon een unieke opleiding als kunsthandelaar. Uiteindelijk resulteerde deze samenwerking ook in een specialisme op het gebied van het grafische werk van Kees van Dongen. Hoogtepunt daarvan is de publicatie van de oeuvre catalogus 'Kees van Dongen - Het Complete Grafische Werk'.
Voor deze gelegenheid organiseert Kunsthandel Juffermans, Lange Jansstraat 10 in Utrecht een speciale verkoopexpositie met bijzondere werken op papier door Kees van Dongen en Jan Sluijters. Aquarellen, tekeningen en prenten afkomstig uit twee particuliere collecties. Waarvan een aantal nooit eerder op de kunstmarkt verschenen.
Kees van Dongen (1877-1968) vertrok al op 20 jarige leeftijd naar Parijs waar hij rond 1905 samen met o.a. Henri Matisse doorbrak als één van de schilders van de Fauvisten en later wereldberoemd werd als schilder van de Parijse beau monde. Van hem exposeert Juffermans een bijzondere collectie van circa 25 tekeningen, aquarellen en prenten uit een Nederlandse particuliere collectie met als hoogtepunt de gouache met aquarel 'La Mort du Lutteur - Messieurs-Dames un simple étourdissement' uit 1905. Een werk helemaal in fauvistische stijl dat direct komt uit de collectie van zijn weduwe Marie-Claire van Dongen. Kees van Dongen werd hier duidelijk geïnspireerd door de periode waarin hij wat bijverdiende als worstelaar.
Jan Sluijters (1881-1957) was één van de belangrijkste modernisten in Nederland. In 1904 ontving hij de Prix de Rome, waarmee hij reizen maakte naar Italië, Spanje en Parijs waar hij in aanraking kwam met het Fauvisme en het werk van Kees van Dongen. In deze periode maakte hij zijn beroemdste werken als 'Bal Tabarin' en 'Femmes qui s'embrassent'. Van dit laatste schilderij, dat opgenomen is in de collectie van het Van Gogh museum in Amsterdam, exposeert de kunsthandel de voorstudie in aquarel op papier uit 1906 en nog een aantal aquarellen uit deze periode.
Jan Sluijters werd geïnspireerd door het werk van Kees van Dongen wat duidelijk te zien is in zijn modernistische werk. Zij ontmoetten elkaar en zullen elkaar beïnvloed hebben. Later werden zij soms zelfs concurrenten als er in Nederland een belangrijke portretopdracht te vergeven was.
Deze expositie, die tot 8 maart duurt, toont een aantal werken van hen bij elkaar en laat zien hoe gelijk hun stijl vaak was.
Ook in het Singer Museum in Laren is op dit moment werk van beide kunstenaars te zien.

Foto: een naakt van Kees van Dongen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten