dinsdag 19 februari 2013

Longlist van kandidaten Prix de Rome bekend gemaakt

Het Mondriaan Fonds is het landelijke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het bevordert bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van beeldend kunstenaars, bemiddelaars en instellingen die van belang zijn voor de beeldende kunst en het cultureel erfgoed in Nederland. Alle financiële bijdragen die het Mondriaan Fonds verstrekt, hebben tot doel de betekenisvolle ontwikkeling en zichtbaarheid van beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland te stimuleren daar waar de markt dit niet of nog niet mogelijk maakt.
Het Mondriaan Fonds heeft op 18 februari de namen bekend gemaakt van vijftig beeldend kunstenaars die zijn voorgedragen voor de Prix de Rome 2013. De kunstenaars werden voorgedragen door een groep van vijfendertig scouts, waaronder kunstenaars, critici en curatoren. Op de longlist staan reeds bekende namen van kunstenaars die al een flinke (inter)nationale carrière hebben opgebouwd, maar ook jongere talenten die nog niet zo bekend zijn. Onder de kunstenaars op de longlist bevinden zich twee samenwerkingsverbanden, terwijl acht kunstenaars door twee verschillende scouts werden voorgedragen. Alle kunstenaars zijn niet ouder dan 40 jaar en werken en wonen in Nederland.
Uit deze longlist zal een internationale jury eind maart vier kunstenaars selecteren die een werkbudget krijgen èn de opdracht om nieuw werk te maken, dat wordt getoond in een groepstentoonstelling bij De Appel, het arts centre aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Op basis van dit werk volgt in november een tweede juryronde, waarna de winnaar van de Prix de Rome bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 40.000 en een werkperiode in Rome.
De jury bestaat uit: Kathleen Bühler (curator Kunstmuseum Bern), Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Nicoline van Harskamp (beeldend kunstenaar en winnaar Prix de Rome 2009), Navid Nuur (beeldend kunstenaar) en Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten