zaterdag 4 januari 2014

Expositie portretfoto's Merckelbach in Stadsarchief Amsterdam

Dit weekeinde wordt een foto-expositie in het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 , met portretfoto’s van Fotostudio Merckelbach afgesloten.
In april 1913 opende Jacob Merkelbach een luxe portretatelier boven het gebouw van modehuis Hirsch & Cie aan het Leidseplein in Amsterdam, een toplocatie voor een ambitieuze fotograaf. Vanaf zijn oprichting was Fotostudio Merkelbach zeer succesvol. Tot 1969 kwamen bekende en onbekende Nederlanders naar de studio. Koningin Wilhelmina, Mata Hari, Eddy Christiani, Fien de la Mar, Toon Hermans, mevrouw Van Aalst van de Overtoom, de hond van de heer Zeeman uit de De Lairessestraat, allemaal lieten ze zich door Merkelbach vereeuwigen.
Het Stadsarchief grijpt de mijlpaal 1913-2013 aan om de collectie van 40.000 glasnegatieven te digitaliseren, online te zetten en te exposeren. Vanaf 13 september 2013 presenteert het archief met de tentoonstelling Fotostudio Merkelbach; Portretten 1913-1969 een selectie van de ruim 40.000 portretfoto’s van deze legendarische studio: beroemdheden, filmsterren, podium¬kunstenaars en mannequins van weleer passeren de revue. In een video-installatie trekken 1.000 familieportretten voorbij. Daarnaast bieden onder meer documenten, affiches, glasnegatieven en de originele houten platencamera een goed beeld van het vakmanschap en de populariteit van de fotostudio.
Tegelijkertijd is in de Centrale Hal van het Stadsarchief de expositie Studioportretten 2013 te zien. Deze serie studioportretten zijn het resultaat van de jaarlijkse foto-opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. In 2013 zijn Erwin Olaf, het duo Blommers-Schumm en Petra Stavast gevraagd te reflecteren op de productie en het archief van Merkelbach. Erwin Olaf maakte kooldrukken waarin hij leden van de Amsterdamse Joodse gemeenschap portretteert. Petra Stavast fotografeerde met een prototype van de S75, één van de eerste mobiele telefoons met camerafunctie, gevestigde en beginnende acteurs van Amsterdamse toneelgezelschappen en -opleidingen. Het duo Blommers-Schumm nam enkele portretfoto’s van Merkelbach als uitgangspunt voor portretten die zijn opgebouwd uit objecten die ze in hun studio aantroffen. Deze beelden combineren ze met een selectie uit hun recente productie.
Met een aantal gerelateerde activiteiten en presentaties wordt de collectie in zijn volledige omvang en betekenis getoond.

Foto: Mata Hari geportretteerd door Jacob Merckelbach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten