woensdag 7 december 2011

Kunstavond AKM wordt een ouderwets feestje


Al in de tijd dat ik nog voorzitter was van Atelier de Kromme Mijdrecht, 'regelde' ik de spreker voor de jaarlijkse Kunstavond van Atelier de Kromme Mijdrecht.
Op dinsdag 10 januari vindt vanaf 20 uur weer de jaarlijkse Kunstavond plaats in het atelier van de kunstenaarsvereniging. Deze keer zal het eerste uur worden ingevuld met een boeiende lezing door kunsthistoricus Michel Didier, die 'De Gouden eeuw viert feest' als onderwerp zal hebben. Een actueel onderwerp, geënt op de expositie met die titel in het Frans Hals museum in Haarlem. De tentoonstelling 'De Gouden Eeuw viert feest' laat zien dat feesten een bijzonder populair onderwerp waren in de 17de-eeuwse kunst. Schilders als Jan Steen en Frans Hals brachten allerlei feestvierende personen en gezelschappen in beeld, variërend van boerenkermissen en carnavalsfeesten tot rijke buitenpartijen en schuttersbanketten. De tentoonstelling in het Frans Hals Museum omvat circa 50 schilderijen, met topstukken uit de eigen collectie en bruiklenen van onder meer het Metropolitan Museum (New York) en de Gemäldegalerie (Berlijn). De Gouden Eeuw viert feest is te zien tot en met 6 mei 2012.
In zijn lezing zal Michel Didier niet alleen op de kunstzinnige aspecten ingaan, maar ook op de sociale kant van de feesten bij zowel de rijken als de minderbedeelden in de samenleving van vier eeuwen geleden. Na afloop van de lezing zal ook bij het AKM het feest 'losbarsten'. De kurken gaan van de fles, de dopjes van de frisdrank en de hapjes gaan rond. Leden, cursisten, docenten en modellen zijn van harte welkom om op deze avond met elkaar 2012 vrolijk in te gaan.
Foto: Driekoningenfeest van Jan Steen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten