donderdag 15 december 2011

Supersnelle camera in aantocht


Als hij over een aantal jaren op de markt komt, zullen de meeste professionele en amateurfotografen de camera niet meteen aanschaffen, vanwege het prijskaartje dat er aan zal hangen.
In het laboratorium van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is het prototype van de camera al wel ontwikkeld. De camera is supersnel. Hij maakt 1000.000.000.000, ofwel een triljoen beelden per seconde, waarmee zich voortbewegende lichtdeeltjes kunnen worden vastgelegd.
Ongeveer vijftig jaar geleden slaagde men er in om een zich voortbewegende geweerkogel te fotograferen. De camera waarover we nu spreken is ongeveer een miljoen keer sneller! Daarmee is de camera snel genoeg om een uitbarsting van licht, dat door een frisdrankfles van 1 liter wordt geleid en dan terugkaatst van de dop naar de bodem van de fles, in slow-motion vast te leggen.
Professor Ramesh Raskar van het MIT Media Lab zegt hierover: 'Wij hebben een virtuele slow motion camera gebouwd waarmee je fotonen, lichtdeeltjes, door de ruimte kunt zien bewegen.' De camera bestaat uit één lens, die werkt met een reeks van vijfhonderd sensoren. In plaats van een normale flitser werken de wetenschappers met een titanium saffier laser puls, die slechts een triljoenste seconde licht produceert en door een systeem met spiegels wordt gereflecteerd. De draaiende spiegels verleggen de lichtstraal en de camera pakt dan het totale beeld.
Het resultaat is dan een spectaculaire foto die laat zien hoe licht in golven door de ruimte beweegt. Raskar voorziet tal van toepassingen. In de eerste plaats in medische, maar ook in wetenschappelijke en industriële toepassingen. 'Bij 'medical imaging', zegt hij, kunnen we nu ultrageluid en licht combineren, waarbij we kunnen zien hoe licht zich, al naar gelang de aanwezige 'volumes' in het lichaam, verspreidt. Bij industriële toepassingen kan licht worden gebruikt om bepaalde defecten in materialen vast te stellen.' Tenslotte ziet hij ook toekomst in het gebruik op consumentenniveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten