maandag 31 december 2012

The Art of Solution in de Royal Gallery

Op zaterdag 5 januari vindt in de Royal Gallery, Koningsstraat 37 in Amsterdam de opening plaats van de januari-expositie. Het thema is 'The Art of Solution'. Er zijn schilderijen te zien van Joop Hulskamp (1940) en objecten - 'Daily Poetry' - van Ingrid Hulskamp (1984). Acteur Guy Sonnen zal de introductie tijdens de opening verzorgen. De expositie is te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 12 tot 18 uur.

zondag 30 december 2012

Kanters en Schatz in Museum Jan van der Togt

Tot en met 13 januari 2013 is in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 in Amstelveen, werk te zien van een van Nederlands bekendste surrealisten: Hans Kanters. De grote expositie biedt een overzicht van de schilderijen die hij in de afgelopen 15 jaar tot stand bracht.
Hans Kanters (1947) is als schilder autodidact, wat wil zeggen dat hij de technische kant van zijn werk evenals zijn stijl volledig zelf ontwikkeld heeft. Hij laat zien dat niets onmogelijk is in de schilderkunst. Zijn creaturen nemen alle vormen aan die maar mogelijk zijn en in het hoofd van de schilder ontstaan.
Een globale inventarisatie van de schilderijen die Kanters tot nu toe maakte, levert een ongekende hoeveelheid beeldverhalen op die ondanks hun diversiteit een sterke samenhang en consistentie openbaren. Een schilderij van Kanters is onmiddellijk te herkennen als een schilderij van zijn hand. Niet alleen de virtuositeit van zijn ongeëvenaarde techniek, maar ook de voorkeur voor blauw en het surrealistische gehalte van de voorstellingen dragen bij aan zijn specifieke identiteit.
Wie Kanters’ geschilderde wereld wil begrijpen, zal zich tussen de figuranten, mutaties en metaforen moeten gaan begeven. Alleen dan wordt zijn voorstelling volledig geconsumeerd. Volgens Kanters weet de oprecht gefascineerde toeschouwer het antwoord op iedere vraag die zijn werk oproept.

Parallel aan de expositie is ook een uitgebreide tentoonstelling ingericht met werk van Leo Schatz.
Schatz genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool. Later volgde hij studies aan de Rijksacademie en de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren. Na de oorlog trok hij – op uitnodiging van de Deense regering – naar Denemarken. Daar kwam hij in contact met een aantal Deense schilders, van wie een hem het werk van Pierre Bonnard toonde. De Franse colorist werd Schatz’ grote inspiratiebron.
Zijn veel geroemde kleuren doen denken aan de Cobragroep. Of zoals Jan Vrijman treffend zei: “Misschien is Schatz de enige die de fakkel van Cobra heeft opgenomen toen de anderen hem lieten vallen.” En ook al bereikt Schatz in maart 2013 de leeftijd van 95, hij schildert nog altijd met grote passie en produceert nog steeds prachtig werk, waarbij hij zich blijft vernieuwen.

Het museum, gesticht door de toenmalige oprichter van de Tomado-fabriek in Dordrecht, biedt ook een prachtige vaste collectie aan glaskunstwerken.

De exposities zijn te zien van woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

Foto: Hans Kanters, 'Recycling',olieverf op paneel van 54x45 cm

vrijdag 28 december 2012

Daniel Lobry exposeert in MLB Galerie

In de MLB expositieruimte, Witte de Withstraat 32 A in Amsterdam, vindt op zondag 6 januari de eerste opening in het nieuwe jaar 2013 plaats.
Je bent van harte welkom bij " Freshious" van Daniel Lobry. De opening is om 15 uur. Een kleurrijke, fantasierijke expositie. Zo zal de opening ongetwijfeld ook zijn.
En iedere week hangt Lobry ander werk op. Dus als je tijd hebt, dan kunt je de volgende week weer ander werk zien.
Een keur aan kleur, " Step into a world" zoals hij zegt. Deze wereld wordt getoond in abstracte en figuratieve schilderijen waarbij de emoties, als dikke klodders verf van het doek spatten.
De expositie duurt tot het laatste weekeinde van januari en is geopend op vrijdagen en zaterdagen van 12 tot 18 uur

It's a family affair in Het Weefhuis

maandag 24 december 2012

Foam toont Diane Arbrus

Fotomuseum Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam toont tot 13 januari 2013 werk van de fotografe Diane Arbus.
Diane Arbus (1923-1971) veroorzaakte een revolutie in haar kunst. Haar fotografische benadering en gewaagde onderwerpkeuze heeft tot een oeuvre geleid dat door zijn puurheid en de onwrikbare viering van de dingen zoals zij zijn, vaak aanstootgevend is. Haar gave om datgene dat als bekend wordt veronderstelt in een vreemd daglicht te plaatsen en om in het exotische het vertrouwde bloot te leggen, vergroot het begrip van onszelf.
Arbus vond het merendeel van haar onderwerpen in New York City, een plek die zij onderzocht alsof het zowel bekend terrein, als een vreemd land was, en waar zij de mensen fotografeerde die zij gedurende de jaren vijftig en zestig op het spoor kwam. Zij was volledig toegewijd aan fotografie als een medium dat onlosmakelijk verbonden is met de feiten. Haar hedendaagse antropologie - portretten van echtparen, kinderen, kermisartiesten, nudisten, middenklassegezinnen, travestieten, dwepers, excentriekelingen en beroemdheden - kan gezien worden als een zinnebeeld van de menselijke ervaring, als een onderzoek naar de relatie tussen uiterlijk en identiteit, illusie en overtuiging, theater en werkelijkheid.

Bron: Foam website Foto: 'Woman' van Diane Arbus

Beschouwing, kerstgroet en nieuwjaarswens

De tijd vliegt voorbij. In de afgelopen twaalf maanden heb ik weer veel modellen getekend en ook een aantal op locatie en in mijn huisstudio gefotografeerd. Ik kijk met genoegen op die samenwerking terug. Er zijn mooie resultaten uit voortgekomen.
Met een aantal kunstenaars en fotografen heb ik ook op een aantal projecten plezierig samengewerkt. In mei heb ik onder de vlag van Mainport Art Productions met een zestal kunstenaars een geslaagde expositie georganiseerd in de Royal Gallery in Amsterdam en ik heb mijn medewerking verleend bij het inrichten van exposities met werk van Marina Wortel in de Orangerie, MLB Gallery en Plein7 in Amsterdam en in Loods 32 in Lelystad.
In november heb ik mij teruggetrokken uit Mainport Art Productions, maar dat wil niet zeggen dat ik niet op deze terreinen actief zal blijven.
Mogelijk ga ik het komende jaar starten met een 'meeting point' voor (serieuze) modellen en fotografen. Dat zou een samenwerking met een bestaande Belgische organisatie kunnen inhouden. Ook speel ik met de gedachte om een activiteit op te starten die vooral de promotie van modellen ouder dan veertig jaar zou inhouden. Deze groep kan veel bieden, maar krijgt toch weinig kansen. De URL voor de eventuele website heb ik al geregistreerd.
Mijn eigen bezigheden als tekenaar, schilder en fotograaf hoop ik op een hoger plan te brengen.
Mijn journalistieke activiteiten komen daarentegen op een lager pitje te staan. Ik ben redacteur van Hesprit, waarvoor ik een column en een interview schrijf, maar dat blad houdt komend voorjaar op te bestaan. Dan blijft dit blog over, tenzij een andere uitdaging mijn pad kruist.
Ik wil zeker mijn netwerk van kunstenaars, fotografen en modellen verder uitbreiden. Ik hoop met meer galeries in contact te komen, die bereid zijn 'onbekende', talentvolle kunstenaars een kans te geven en ze expositieruimte aan te bieden. Op mijn beurt kan ik dan deze kunstenaars en fotografen en ook de betreffende galeries met marketing- en communicatieactiviteiten ondersteunen.



Ik wens iedereen met wie ik in het afgelopen jaar heb samengewerkt of waarmee ik in de toekomst hoop samen te werken bijzonder fijne kerstdagen toe en een gezond, inspirerend en creatief 2013.

Kerstexpositie in Het Weefhuis

zaterdag 22 december 2012

Fabrice maakt muurschildering

Na maandenlang geschilderd te hebben met scherven in de Cornelis Schuytstraat, kwam voor kunstenaar Fabrice de opdracht van Baobab Aziatica op de Elandsgracht in Amsterdam om een wandschildering aan te brengen op de zijmuur van het pand, waarin de winkel gevestigd is als een welkome afwisseling voor Fabrice om maar weer eens verf en het penseel ter hand te nemen. In de wandschildering staat de Indiase halfgod, met olifantshoofd, Ganesha centraal. Een beeld van Ganesha staat vaak op splitsingen van wegen in India, zodat hij de reizigers kan helpen als ze een keuze moeten maken en een nieuwe weg inslaan. Ganesha staat altijd aan het begin van iets, een eerste impuls. Interessant gegeven hierbij is, dat Fabrice de wandschildering heeft gedateerd op 21-12-2012, niet als symbool voor de dag, waarop volgens de oude Maya-kalender de wereld zou vergaan, maar als de dag, waarop de zon opnieuw geboren wordt.

Mister Motley niet langer in gedrukte vorm

Sinds ruim een jaar heb ik een abonnement op 'Mister Motley'. Daarvoor kende ik het blad niet. Nooit promotie voor gezien. Nooit in het schap van een boekwinkel zien liggen. Vier keer per jaar wordt dit unieke kunst en cultuur magazine bij mij in de brievenbus gedeponeerd.
Gisteren ontving ik nummer 34. Gewijd aan 'Sex, het achtste wereldwonder'. Het thema is 'geleend' van Rudy Kousbroek.
Doorbladerend kom ik in het blad op een breed terrein van kunst en cultuur verhalen en foto's tegen. Interessant, kunstzinnig gebracht en prachtig gefotografeerd. Lezen moet ik nog, maar twee dingen heb ik wel gelezen. Het eerste is de Inleiding door de hoofdredacteur. De teleurstelling staat als een verrassing op de laatste pagina: Dit is het laatste gedrukte exemplaar van het prachtige blad! Het blad wordt online voortgezet. Waarschijnlijk is de oplage te laag om de kosten van het blad te dekken. In de Inleiding rept hoofdredacteur Hanne Hagenaars nergens over. Geen hoe en waarom van het stoppen van het blad. De hamerslag komt in een soort advertentiekader op de laatste pagina. Een soort ontkenning tot er geen ontkomen aan is?
Ik voorspel het dramatische einde van Mister Motley. Het blad is een hebbeding, dat je ook graag aan anderen laat zien. Lange artikelen lees je niet op een beeldscherm. Mooie foto's zijn te vluchtig op je pc of Mac. Dat gaat niet werken. Kortom, deze kerst betekent een droevig afscheid van een prachtig blad.

maandag 17 december 2012

Verhuizing Atelier de Kromme Mijdrecht uitgesteld

Uit mijn tijd als voorzitter van Atelier de Kromme Mijdrecht weet ik dat het moeizaam communiceren is met Gemeente De Ronde Venen, laat staan afspraken maken. Inmiddels zijn we een verkiezingsronde verder en is het college en de gemeenteraad vernieuwd. Dat wil niet zeggen dat zaken zijn verbeterd.
Nadat het Atelier de huur was opgezegd in het voormalige Prinsenhuis in Mijdrecht, heeft het bestuur zelf actief naar een nieuwe locatie moeten zoeken. Maanden nadat een voorstel daartoe werd ingediend, werd besloten een kantoorpand van Colombier aan de Energieweg in Mijdrecht te huren. Daar is het atelier nu een aantal jaren gevestigd geweest. De gemeente heeft echter per eind december de huur van het pand opgezegd en het AKM laten weten dat voor 1 januari het pand moet worden ontruimd. Na 1 januari zou een andere ruimte in een schoolgebouw kunnen worden betrokken. Piet van Buul, de huidige voorzitter, stuurde vier dagen geleden het volgende emailbericht naar de leden, waarin hij om hulp bij de verhuizing vroeg:

'Het is hartverwarmend te mogen constateren dat al binnen een paar uur na de verzending van onze brief de aanmeldingen binnen kwamen. Daar zat zelfs het aanbod bij om voor een verhuiswagen met alles erop en eraan te zorgen, waarvoor we alleen de brandstofkosten hoeven te betalen.
Tot onze stomme verbazing ontvingen we vanmorgen een laconiek mailtje van de gemeente dat de verhuizing van de huidige gebruiker van de ruimte, PCB De Schakel, enkele weken is uitgesteld. Dat betekent dat we pas eind januari over zouden kunnen.
Het moge duidelijk zijn dat we inmiddels in niet mis te verstane bewoordingen in de richting van de gemeente van ons ongenoegen blijk hebben gegeven. We hebben van de gemeente geëist dat zij met Colombier een regeling treft, opdat we tot die tijd aan de Energieweg kunnen blijven.'

Los van het feit dat op deze manier Atelier de Kromme Mijdrecht onmogelijk de verhuizing op een goede wijze kan organiseren, kan zij, als een maand lang geen cursussen gegeven zouden kunnen worden, ook haar verplichtingen naar de leden en cursisten niet nakomen. De meeste docenten zijn professionele kunstenaars, die beroepsmatig, dus betaald, lesgeven. Dat levert een schadepost van enkele duizenden euro's op.
Hoewel het AKM door de gemeente tot de verhuizing wordt gedwongen, is er geen toegemoetkoming in de kosten van de verhuizing en aanpassingen in het nieuwe atelier in het vooruitzicht gesteld.
Onzorgvuldig bestuur dus, net zoals voorheen. De door mij georganiseerde, jaarlijkse Kunstavond, die voor 8 januari stond geprogrammeerd en waar kunstenares Irene Keyzer een lezing over haar veelzijdige werk zou geven, is door dit geschutter in overleg met Irene verplaatst naar dinsdag 12 maart, om 20 uur. Ik heb ook de boeking van modellen voor de maand januari maar even opgeschort, totdat er meer duidelijkheid zal zijn.

Foto: houtskooltekening 'Eva' van Frank de Leeuw

maandag 10 december 2012

Kunst ter bevordering der nutteloosheid in Loods32

In Loods32, Zeilweg 32 in Lelystad, wordt op zondag 16 december een lezing gehouden over 'Kunstwerken ter bevordering der nutteloosheid'. Hein Walter vertelt daarover met zijn persoonlijke visie op het leven, op spiritualiteit en kunst als uitgangspunt.
Aanleiding is het verzoek van Loods32 aan Kunstenaarsvereniging Lelystad om een tentoonstelling te houden. De lezing gunt bezoekers een kijkje in de keuken van het ontstaan en de samenstelling ervan.
De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon. Je krijgt dan ook een gratis drankje.

Loods32 initieert en organiseert tentoonstellingen van installatiekunst. Ontstaan uit een initiatief van beeldend kunstenaar Iris van ’t Bosch en mede mogelijk gemaakt door Krol Vastgoed wil Loods32 een verbinding tot stand brengen tussen kunstenaars uit binnen- en buitenland en de bevolking van Flevoland. Loods32 beschikt daarvoor over een grote industriële hal met een groen en omsloten buitenterrein in Lelystad, op steenworp afstand van het ‘historische hart’ van Flevoland.
Minimaal vier keer per jaar organiseert Loods32 tentoonstellingen met kunstenaars uit Lelystad en daarbuiten. Bovendien is Loods32 een proeftuin voor experimenten waar kunstenaars en gastcuratoren de vrijheid krijgen om de grenzen te verkennen van wat ze aan kunnen en willen laten zien.
Loods 32 staat open voor alle vormen van beeldende kunst.
Tijdens exposities zijn de openingstijden woensdag en donderdag van 15 tot 18 uur en zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Eigen foto

Kunstkring Nieuwkoop exposeert

zondag 9 december 2012

De Vries en Ruys bij Storm Galerie

Bij Storm Galerie, Brouwersgracht 157-159 in Amsterdam exposeren op dit moment schilder Rob de Vries en beeldhouwerRogier Ruys.
Rob de Vries (1963) studeerde in 1984 af aan de Amsterdamse Grafische School. Daarna werkte hij jaren als DTP-er en ontwerper voor diverse bureaus. Na ruim twintig jaar in de grafische wereld kreeg Rob de behoefte het roer om te gooien en weer te gaan tekenen en schilderen. Een periode van intensieve studie volgde: geavanceerde potloodtechnieken, een opleiding fijnschilderen en 17e eeuwse schildertechnieken van kunstschilder Cas Waterman. Inmiddels tekent en schildert De Vries ruim 9 jaar portretten in opdracht en maakt hij tussendoor vrij werk. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op vrije kunst: fotografie maar vooral schilderen.
De inspiratie voor zijn vrije werk put hij voornamelijk uit oude en beschadigde objecten. Van een stuk verweerd hout tot de afgebladderde verf op een oud Amerikaans neon-reclamebord. De uitdaging ligt er vooral in om alle structuren en stofuitdrukkingen, zoals hout, metaal, glas en roest, zo goed mogelijk op het papier of doek te krijgen.
Voor zijn nieuwste project liet hij zich inspireren door het Amerikaanse Photorealisme uit de jaren 60 en 70, niet toevallig de periode waarin hij opgroeide. De stijl leent zich goed voor typische USA-onderwerpen als neon-signs en classic cars. 'Maar tijdens wandelingen door mijn geboortestad viel mijn oog opeens op aparte details, dingen die ik nooit eerder had waargenomen. En het is zoals ze zeggen: je gaat het pas zien als je het doorhebt! Zo zocht ik naar fascinerende beelden: uitsnedes, opvallende details, nieuwe standpunten. Die heb ik verwerk in een serie schilderijen: 'Postcards from Amsterdam'. Ze tonen de hoofdstad vanuit onverwachte hoek. En net zoals bij ansichtkaarten is het altijd mooi weer!'
Rob toont bij Storm Galerie een aantal kleine en grote werken uit de series Neon Signs, Bloemen en Postcards from Amsterdam. Prijsklasse tussen 130 en 3350 euro.



Beeldend kunstenaar Rogier Ruys maakt beelden van klein tot meters groot. Zijn focus ligt op mensfiguren en portretten, in diverse materialen o.a. brons en de betaalbaardere variant kunststof.
Krachtig, energiek werk met een monumentale uitstraling.
Ruys maakt verbeeldingen die je veroveren en ontroeren; objecten waarin massa en leegtes elkaar aanvullen maar ook met elkaar duelleren.
‘Schoonheid gaat verder dan het oog ziet en handen kunnen voelen en vormen.‘
De mensfiguren worden gekenmerkt door stilering, vloeiende vormen en een sterk lijnenspel. Er zit beweging in, swing, maar ook een dramatische, soms haast theatrale kracht. Vaak is het onderwerp muziek. De portretten zijn realistischer, klassiek en zeer gedetailleerd. De koppen roepen associaties op met keizers en goden en hebben een intrigerende, haast aangrijpende uitstraling.

donderdag 6 december 2012

Airport wordt wellicht Art Port in Bergen

Er is een nieuw plan ontwikkeld om Bergen definitief op de kaart te zetten als kunstenaarsdorp: Bergen Art Port.
In het kunstenaarsdorp is men momenteel bezig met pogingen om het voormalige vliegveldterrein een andere bestemming te geven en er een groot cultureel centrum van te maken.
Er zijn tal van ideeën geopperd: Ateliers voor beeldend kunstenaars zoals schilders en beeldhouwers, fotografen en filmers en werkruimtes voor 'ambachtslieden' zoals meubelmakers, mode-ontwerpers, bronsgieters, et cetera.
Er wordt ook gedacht aan expositieruimte(s) voor kunstprojecten en aan oefenruimtes en studio's voor musici in de stromingen jazz, popmuziek of klassieke muziek.
Muziekuitvoeringen zouden ook tot de mogelijkheden kunnen behoren, met kansen voor nieuwe talenten, mogelijke samenwerkingsverbanden met conservatoria, andere podia, instellingen en scholen; kwaliteit en vernieuwing is hierbij belangrijk. Ook wordt het theater niet vergeten: opslagruimtes voor theatergezelschappen, waarin kostuums en decors kunnen worden opgeslagen en oefenruimtes. Dat laatste zou ook voor balletgezelschappen kunnen gelden. Veelzijdigheid en vernieuwing zijn de kernwoorden die de initiatiefnemers hanteren. Als het idee jou ook aanspreekt, dan kun je je steun laten blijken op de website van Bergen Art Port.

zaterdag 1 december 2012

Digitale kunst en fotografie in de Royal Gallery

Vanmiddag om 16 uur vindt in de Royal Gallery de opening plaats van een expositie met werk van twee kunstenaars.
Hector Bravo Benard is een Mexicaanse componist en digitaal kunstenaar, die in Nederland woont. Hij studeerde in Victoria (Canada), Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij promoveerde aan de National Autonomous University of Mexico. Hij componeert voor zowel traditionele instrumenten als electronische apparatuur. Zijn digitale kunst omvat computer gegenereerde video's en still images.
Yoram Peres is een Israëlische fotograaf. Hij maakt prachtige landschapsfoto's en gemanipuleerde foto's, die hij 'Clones'noemt, gespiegelde foto's die een grafisch beeld oproepen.
De expositie duurt tot en met de laatste zondag van december. De Royal Gallery is gevestigd aan de Koningsstraat 37 in Amsterdam, op enkele honderden meters van de Nieuwmarkt.

Foto: Hector Bravo Benard