zondag 9 december 2012

De Vries en Ruys bij Storm Galerie

Bij Storm Galerie, Brouwersgracht 157-159 in Amsterdam exposeren op dit moment schilder Rob de Vries en beeldhouwerRogier Ruys.
Rob de Vries (1963) studeerde in 1984 af aan de Amsterdamse Grafische School. Daarna werkte hij jaren als DTP-er en ontwerper voor diverse bureaus. Na ruim twintig jaar in de grafische wereld kreeg Rob de behoefte het roer om te gooien en weer te gaan tekenen en schilderen. Een periode van intensieve studie volgde: geavanceerde potloodtechnieken, een opleiding fijnschilderen en 17e eeuwse schildertechnieken van kunstschilder Cas Waterman. Inmiddels tekent en schildert De Vries ruim 9 jaar portretten in opdracht en maakt hij tussendoor vrij werk. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op vrije kunst: fotografie maar vooral schilderen.
De inspiratie voor zijn vrije werk put hij voornamelijk uit oude en beschadigde objecten. Van een stuk verweerd hout tot de afgebladderde verf op een oud Amerikaans neon-reclamebord. De uitdaging ligt er vooral in om alle structuren en stofuitdrukkingen, zoals hout, metaal, glas en roest, zo goed mogelijk op het papier of doek te krijgen.
Voor zijn nieuwste project liet hij zich inspireren door het Amerikaanse Photorealisme uit de jaren 60 en 70, niet toevallig de periode waarin hij opgroeide. De stijl leent zich goed voor typische USA-onderwerpen als neon-signs en classic cars. 'Maar tijdens wandelingen door mijn geboortestad viel mijn oog opeens op aparte details, dingen die ik nooit eerder had waargenomen. En het is zoals ze zeggen: je gaat het pas zien als je het doorhebt! Zo zocht ik naar fascinerende beelden: uitsnedes, opvallende details, nieuwe standpunten. Die heb ik verwerk in een serie schilderijen: 'Postcards from Amsterdam'. Ze tonen de hoofdstad vanuit onverwachte hoek. En net zoals bij ansichtkaarten is het altijd mooi weer!'
Rob toont bij Storm Galerie een aantal kleine en grote werken uit de series Neon Signs, Bloemen en Postcards from Amsterdam. Prijsklasse tussen 130 en 3350 euro.Beeldend kunstenaar Rogier Ruys maakt beelden van klein tot meters groot. Zijn focus ligt op mensfiguren en portretten, in diverse materialen o.a. brons en de betaalbaardere variant kunststof.
Krachtig, energiek werk met een monumentale uitstraling.
Ruys maakt verbeeldingen die je veroveren en ontroeren; objecten waarin massa en leegtes elkaar aanvullen maar ook met elkaar duelleren.
‘Schoonheid gaat verder dan het oog ziet en handen kunnen voelen en vormen.‘
De mensfiguren worden gekenmerkt door stilering, vloeiende vormen en een sterk lijnenspel. Er zit beweging in, swing, maar ook een dramatische, soms haast theatrale kracht. Vaak is het onderwerp muziek. De portretten zijn realistischer, klassiek en zeer gedetailleerd. De koppen roepen associaties op met keizers en goden en hebben een intrigerende, haast aangrijpende uitstraling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten