maandag 17 december 2012

Verhuizing Atelier de Kromme Mijdrecht uitgesteld

Uit mijn tijd als voorzitter van Atelier de Kromme Mijdrecht weet ik dat het moeizaam communiceren is met Gemeente De Ronde Venen, laat staan afspraken maken. Inmiddels zijn we een verkiezingsronde verder en is het college en de gemeenteraad vernieuwd. Dat wil niet zeggen dat zaken zijn verbeterd.
Nadat het Atelier de huur was opgezegd in het voormalige Prinsenhuis in Mijdrecht, heeft het bestuur zelf actief naar een nieuwe locatie moeten zoeken. Maanden nadat een voorstel daartoe werd ingediend, werd besloten een kantoorpand van Colombier aan de Energieweg in Mijdrecht te huren. Daar is het atelier nu een aantal jaren gevestigd geweest. De gemeente heeft echter per eind december de huur van het pand opgezegd en het AKM laten weten dat voor 1 januari het pand moet worden ontruimd. Na 1 januari zou een andere ruimte in een schoolgebouw kunnen worden betrokken. Piet van Buul, de huidige voorzitter, stuurde vier dagen geleden het volgende emailbericht naar de leden, waarin hij om hulp bij de verhuizing vroeg:

'Het is hartverwarmend te mogen constateren dat al binnen een paar uur na de verzending van onze brief de aanmeldingen binnen kwamen. Daar zat zelfs het aanbod bij om voor een verhuiswagen met alles erop en eraan te zorgen, waarvoor we alleen de brandstofkosten hoeven te betalen.
Tot onze stomme verbazing ontvingen we vanmorgen een laconiek mailtje van de gemeente dat de verhuizing van de huidige gebruiker van de ruimte, PCB De Schakel, enkele weken is uitgesteld. Dat betekent dat we pas eind januari over zouden kunnen.
Het moge duidelijk zijn dat we inmiddels in niet mis te verstane bewoordingen in de richting van de gemeente van ons ongenoegen blijk hebben gegeven. We hebben van de gemeente geƫist dat zij met Colombier een regeling treft, opdat we tot die tijd aan de Energieweg kunnen blijven.'

Los van het feit dat op deze manier Atelier de Kromme Mijdrecht onmogelijk de verhuizing op een goede wijze kan organiseren, kan zij, als een maand lang geen cursussen gegeven zouden kunnen worden, ook haar verplichtingen naar de leden en cursisten niet nakomen. De meeste docenten zijn professionele kunstenaars, die beroepsmatig, dus betaald, lesgeven. Dat levert een schadepost van enkele duizenden euro's op.
Hoewel het AKM door de gemeente tot de verhuizing wordt gedwongen, is er geen toegemoetkoming in de kosten van de verhuizing en aanpassingen in het nieuwe atelier in het vooruitzicht gesteld.
Onzorgvuldig bestuur dus, net zoals voorheen. De door mij georganiseerde, jaarlijkse Kunstavond, die voor 8 januari stond geprogrammeerd en waar kunstenares Irene Keyzer een lezing over haar veelzijdige werk zou geven, is door dit geschutter in overleg met Irene verplaatst naar dinsdag 12 maart, om 20 uur. Ik heb ook de boeking van modellen voor de maand januari maar even opgeschort, totdat er meer duidelijkheid zal zijn.

Foto: houtskooltekening 'Eva' van Frank de Leeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten