donderdag 4 juli 2013

'Litho en Steen' bij MLB Galerie

Lies Verdenius en Tineke Brackel tonen deze zomer voor het eerst gezamelijk kunst. Zij doen dit vanaf morgenmiddag bij de MLB Expositieruimte, Witte de Withstraat 32 A in Amsterdam. Dat zorgt voor een speciale, bijna serene, expositiesfeer. De overwegend lichtkleurige albasten objecten van Brackel combineren als vanzelfsprekend met de litho’s en (inkt)tekeningen van Verdenius.
Albast is voor Tineke Brackel een steensoort bij uitstek om te spelen met het ondoorlaatbare en doorlaatbare van licht. Licht en schaduw, dooradering, aardlagen, de oorsprong van een steen en niet in de minste plaats de vorm die voortkomt uit een proces dat zij aangaat met een steenobject. Dit is wat haar fascineert. Ook in het werk van Lies Verdenius spelen licht en schaduw een rol, zoals bijvoorbeeld is te zien in één van haar in Japan gemaakte rubbings, ofwel frottages, waarbij zij nauwgezet boomschors, (verbrand)hout en andere materialen 1:1 heeft vastgelegd door structuren als het ware te kopiëren met inkt op papier. Deze rubbings worden afgewisseld met Japanse inkttekeningen waarbij Verdenius planten in situ heeft nagebootst. Inkttekeningen die door het Japanse papier dat zij heeft gebruikt bijna op aquarellen lijken.
In de galerietuin zien we opgenomen in weelderig groen een variatie van beelden van Tineke Brackel die zijn ontstaan uit diverse materialen zoals travertin, blauw graniet, chinese zeepsteen, hout en crema valencia marmer. Harde en zachte steensoorten die telkens weer om een andere benadering vragen in het hier en nu en we als eindresultaat kunnen herkennen in o.a. bustes en vogels. Voor Brackel is het van belang de ziel van een steen bloot te leggen opdat je als het ware de geschiedenis van deze steen kan aflezen. Je kunt zo als kijker, los van de vorm, tevens boorsporen tegenkomen of rauwe stukken maar ook mooie glinsteringen.
De opening vindt plaats op 5 juli om 17.30 uur en de expositie is deze maand te bezichtigen op vrijdagen en zaterdagen van 12 tot 18 uur en op afspraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten