vrijdag 28 september 2012

Anneke Pleiter exposeert in MLB Galerie

Textielkunstenares Anneke Pleiter viert haar herstel van een herseninfarct, dat haar vorig jaar trof, met een unieke overzichtstentoonstelling in de MLB Galerie, Witte de Withstraat 32 A in Amsterdam. De tentoonstelling krijgt als titel mee ‘Een jaar later’. De opening vindt plaats op 7 oktober van 15 tot 18 uur.
De expositie is van 4 tot en met 27 oktober geopend op vrijdag en zaterdag van 12 tot 18 uur en op zondag 7 en 14 oktober.
Lange reizen en mooie herinneringen, vertaalt Anneke in lapjes stof, kleurige stroken textiel. De schoonheid van ‘onderweg’, vastgezet in bonte stiksels, collages, laagjes stof en ontelbaar veel losse draden. Een tastbaar landschap, uit stof geboren. De behoefte aan vergezichten, aan leegte, aan natuur, ooit ervaren in haar jeugd, heeft ze altijd met zich meegedragen. Die vond ze in de kale bergen van Ethiopië, de woestijn in de Kaapprovincie, de ruige landschappen in Australië en vooral de olijf- en kurkbomen in Portugal.
Deze unieke tentoonstelling geeft een overzicht van het “vrije“ werk van Anneke Pleiter, werk dat niet in opdracht is gemaakt. Zij “schildert” met textiel en weet door haar jarenlange ervaring, het materiaal een enorme dynamiek en levendigheid mee te geven. Behalve de sfeer van verre reizen heeft ze in de afgelopen jaren ook oer-Hollandse borduursels verzameld en bewerkt. Hiervan maakte ze collages en hedendaagse Nederlandse landschappen.
Anneke Pleiter kan bogen op een lange carrière in de textiel. Ze heeft talloze kostuums ontworpen en gemaakt voor voorstellingen van Orkater, Metropole Orkest, Kit Tropen-theater, VPRO, het Concertgebouw en vele anderen. Zij heeft decors ontworpen voor kindertheaters, schreef “Breien naar eigen ontwerp” en heeft in Amsterdam een textiel-opleiding mee helpen opzetten.
Het werk voor theaterproducties en het eigen werk stimuleren elkaar. Bewerkte, beschilderde stoffen, gebruikt in theaterkostuums, worden hergebruikt in de landschappen, oude kostuums verknipt voor collages en wandkleden.

Foto: 'Ready for take off' van Anneke Pleiter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten