vrijdag 14 september 2012

Lilith exposeert bij Eduard Planting Gallery

Vanmiddag heb ik met Marina Wortel een bezoek gebracht aan de expositie van Lilith. Een geweldig fraaie expositie, die thematisch een goede samenhang vertoont. Wat mij betreft een aanrader.
De Limburgse kunstfotograaf Lilith maakt humoristische, ironische zelfportretten in haar eigen huis. Voor haar nieuwste serie zelfportretten hebben ditmaal onbekende huiseigenaren hun interieur als decor aangeboden. Een ongoing project dat naar het buitenland wordt uitgebreid. De expositie ‘Lilith in da House’ is van 8 september tot en met 20 oktober 2012 te zien in Eduard Planting Gallery, Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam. De galerie is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13 tot 18 uur.
Een huis laat zien wie je bent. Lilith heeft meer dan vijf jaar haar huis met haar publiek gedeeld. Bijna elke uithoek komt terug in haar uitzonderlijke fotografie: een vertelling in beeld over vrouwen, kwetsbaarheid, erotiek en veel meer.
Nu is het tijd voor een wending. Na een oproep van Lilith hebben tientallen huiseigenaren de omgeving aangereikt voor haar nieuwe zelfportretten: hun eigen huis. Als inspirerend decor. De fotograaf bezocht de huizen, vaak van vreemde mensen die er op dat moment zelf niet waren. In goed vertrouwen gaven ze haar zowel de sleutel als carte blanche. Lilith is haar eigen fotograaf en haar eigen model. Elke opname vraagt veel voorbereiding. Als alles perfect is wordt de zelfontspanner ingesteld en neemt Lilith snel haar pose in.

Lilith, als personage in haar werk en als mens, communiceert met wat zij ontdekt. Op de plaats van een ander. Met zoveel verschillende locaties explodeert natuurlijk het aantal artistieke mogelijkheden; met uiteindelijk een verrassend resultaat. Haar fotografie verandert, toch blijft het onmiskenbaar Lilith.
HenriĆ«tte van Gasteren (Sevenum, 1964), bekend onder het pseudoniem Lilith, is een verhalenvertelster met een passie voor fotografie. Sinds 2006 laat zij haar zelfportretten voor zich spreken. Terugkerende thema’s: vrouwen, identiteit, vrouwelijke archetypen, gender bending en het leven zelf. Maar met name vrijheid en gelijkheid.

Foto: Marina Wortel bewondert het werk van Lilith

Geen opmerkingen:

Een reactie posten