donderdag 27 september 2012

Japanse tragedie in beeld gebracht

In Huis Marseille in Amsterdam, Keizersgracht 401 in Amsterdam is van 3 tot 14 oktober een zeer aangrijpende tentoonstelling te zien van fotograaf Yasusuke Ota: ‘De achtergelaten dieren van Fukushima’.
Een dag na de tsunami op 11 maart 2011 werd aan de bewoners, die binnen een straal van 20 kilometer van de kerncentrale woonden, opgedragen het gebied direct te verlaten. Bezittingen moesten ze achterlaten en ook hun dieren mochten ze niet meenemen.
Yasusuke Ota is een van de vrijwilligers die de zogenaamde “No Go zone” in trok om dieren te redden. Hij trof een ware hel op aarde aan. Uitgemergelde paarden en varkens in stallen en koeien die niet meer op hun benen konden staan. Huisdieren die zijn verhongerd terwijl ze vastgebonden zaten aan hun hok of in een huis waren opgesloten. Maar ook dieren die overleefden en nog steeds tevergeefs wachten op terugkeer van hun baasje.
“Deze tragedie werd om een of andere reden niet opgepikt door de Japanse media. De waarheid is dat er zelfs anderhalf jaar na de ramp gewoon geen hulp is voor deze dieren. Ik voelde dat ik dit bekend moest maken aan de wereld en iedereen het bewijs moest laten zien van wat er echt is gebeurd”, zegt Ota. Het fotomuseum Huis Marseille is geopend van 11 tot 18 uur van dinsdag tot en met zondag.

Foto: Yasusuke Ota

Geen opmerkingen:

Een reactie posten