maandag 17 september 2012

Erotische tekeningen van Rodin in Singer Museum

Tot en met 13 januari is in Singer Laren een grote expositie ingericht met hoogtepunten uit het erotische werk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Een honderdtal tekeningen, aquarellen en beelden, waaronder de beroemde 'Kus', laten Rodins fascinatie voor de schoonheid van de vrouw zien. Zijn tekenstijl was bijzonder, experimenteel en vooral ook gedurfd in zijn tijd, omdat hij de vrouw in nogal expliciete poses afbeeldde. Veel tekeningen zijn om die reden vroeger nooit geëxposeerd en zaten in mappen die Rodin slechts op verzoek aan een bezoeker toonde. Ook het verbeelden van de vrouwenliefde ging Rodin niet uit de weg.
Zijn manier van tekenen had veel invloed op andere kunstenaars, zoals Egon Schiele en Gustav Klimt.
Dat de tekeningen nu zijn te zien is heel bijzonder. Door hun kwetsbaarheid worden ze door het Musée Rodin zelden tentoongesteld. Het is voor het eerst dat het werk in Nederland is te zien. Die kwetsbaarheid leidt ertoe dat Singer Laren het lichtniveau heeft aangepast. Teveel licht zou de tekeningen aantasten.

Een bijzonder initiatief is de door Singer Laren georganiseerde tekenwedstrijd, waarbij tekenaars en aquarellisten een op Rodin geïnspireerde modeltekening kunnen inleveren. Deze krijgt in de brede gang van het museum een mooie plaats. Je maakt als deelnemer kans op een leuke prijs. Als de expositie vol is en de inzendingen blijven binnenkomen, dan wordt de expositie gewisseld.

Foto: 'Liggende vrouw met ontblote benen'; potlood en aquarel op papier, Inv. D.4994; Musée Rodin, Parijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten