dinsdag 9 augustus 2011

Boeken en CD met voorbeeld-poses


Voor een fotograaf of kunstenaar die mensen portretteert, is het van belang dat er een bepaalde chemie met het model ontstaat. Ze moeten goed samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Dat kan zijn het maken van anatomische studies als oefening, het experimenteren met belichting of het scheppen van een kunstwerk dat straks ook de beschouwer moet boeien.
Het doel van het werken met een model is mede bepalend voor het type pose dat het model inneemt.‘Onmogelijke poses’ kunnen interessant zijn voor een snelle anatomische studie. Ze kunnen ook worden gebruikt in de fotografie. Je kunt van een model echter niet verwachten dat zo’n pose lange tijd wordt volgehouden, omdat op basis van haar of zijn pose een schilderij of beeld wordt gemaakt.
Het vak van foto- of kunstenaarsmodel wordt vaak onderschat. Het is niet een kwestie van even gaan staan, zitten of liggen. Het vraagt van het model veel concentratie en lichaamsbeheersing. Zeker voor kunstenaarsmodellen die lange poses moeten volhouden. Vooral voor beginnende modellen is dit laatste vaak een probleem.
Het gaat er ook om dat een pose de kunstenaar of fotograaf inspireert tot het scheppen van een kunstwerk dat mensen, dat uiteindelijk ook het publiek aanspreekt.
De praktijk wijst uit dat veel modellen èn kunstenaars en fotografen moeite hebben om interessante poses te bedenken. Mainport Art Productions heeft in samenwerking met een zeer ervaren naaktmodel een serie van 6 boeken en één CD geproduceerd met in totaal 2000 poses die als voorbeeld kunnen dienen. Bij elke pose wordt aangegeven of deze kort, middellang of lang kan worden volgehouden.
De poseboeken worden aangeboden in verschillende vormen.
Eén boek, uitgevoerd in zwart-wit, dient slechts als referentie voor het bedenken van poses en bevat alle 2000 poses. Op alle afbeeldingen is het model naakt, wat met name voor anatomische studies belangrijk is.
De andere boeken zijn in kleur uitgevoerd en verdeeld naar zittende, liggende, staande en hurkende of kruipende poses en één deel specifiek met poses voor beginnende modellen. Het model is in deze boeken groter afgebeeld, zodat de foto ook direct als voorbeeld kan dienen om te tekenen of te schilderen.
De CD bevat, evenals de papieren zwart-wit-uitgave, ook alle 2000 poses.
Alle de boeken en de CD hebben een eigen website gekregen, die u via de site van Aletta’s Art Model Agency kunt bereiken en daar kunt u de uitgaven eventueel ook bestellen. Informatie vindt u ook op http://inspirerende-poses.voor-kunstenaars.nl vinden.
Ze zijn ook te verkrijgen op verscheidene verkooppunten, die u bij mainportart@ymail.com kunt opvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten