zondag 21 augustus 2011

'Wij zullen doorgaan' expositie over ouderdom


In Museum Het Dolhuys, Schotersingel 2 in Haarlem is een expositie ingericht onder de titel ‘Wij zullen doorgaan’. De tentoonstelling gaat over de kunst van het ouder worden. In 2011 worden ongeveer 230.000 mensen 65 jaar, 60.000 meer dan vorig jaar. Die stijging wordt veroorzaakt door de eerste lichting 'baby boomers' die met pensioen gaat. Hoe gaat deze nieuwe generatie om met ouderdom? Is het een vloek of een zegen? Die vraag staat centraal in de expositie. Te zien van 24 augustus 2011 tot en met 4 maart 2012.
De tentoonstelling wil beeldvorming over ouderen ter discussie stellen. De tijd dat ze achter de geraniums zitten, is voorbij. De bezoeker ontmoet met name inspirerende ouderen, die met hun persoonlijke verhaal vooroordelen over ouderdom wegnemen. Tegelijkertijd krijgen ook de babyboomers te maken met de aftakeling van lichaam en geest. In de tentoonstelling komen ook het ouder wordende brein en de ziekte van Alzheimer aan de orde.
Befaamde kunstenaars brengen ouderdom in beeld. Van fotograaf Erwin Olaf is een serie foto's van sexy oude vrouwen te zien. Kunstenares Anne Verhoijsen portretteert zichzelf op 55-jarige leeftijd op zes verschillende leeftijden. Ook is er een serie erotische foto’s van bejaarde stellen, gemaakt door Marrie Bot. Verder een indringend project over dementie van Gerrino Mulder en fotograaf Bert Verhoeff en ziet u foto’s van ‘Persbureau op lokatie’ in Eickendonck, een klinische afdeling voor langdurige behandeling van psychiatrische patiënten van 55 jaar en ouder, door Lino Hellings.
Regisseur Nova van Dijk maakte voor de tentoonstelling een film-installatie waarin onder andere kunstschilder Jan Sierhuis en acteur Peer Mancini vertellen over het ouder worden.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling komt er ook een speciale krant uit. Daarin staan interviews met Freek de Jonge, Ciska Dresselhuys, Dick Swaab, Jef Rademakers en Carry Tefsen. Een digitale versie van deze krant kan worden gedownload van de website van Het Dolhuys. De bijgeplaatste foto van een bejaard model is gemaakt door Erwin Olaf en is in de expositie te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten