dinsdag 16 augustus 2011

Urbex-foto's van Marianne Rouw in CODA


In september exposeert Marianne Rouw haar 'urban exploring' foto's in de CODA Centrale bibliotheek in Apeldoorn.
'Urban exploring’, ook wel ‘urbex’ genoemd, staat voor het zoeken naar bijzondere stedelijke of landelijke locaties. Meestal worden er ook foto's van gemaakt. Verlaten kantoorgebouwen en industrieterreinen, panden met een mooie architectuur, zoals kastelen, kerken en ruïnes zijn favoriete onderwerpen. De expositie 'De kracht van verval' toont urbex foto’s die Marianne Rouw tijdens haar zoektocht heeft gemaakt.
Urban explorers hebben vaak hun eigen specialiteit of interesse. Zo fotograferen sommigen vooral tunnels, mijnschachten, mergelgrotten, riolen of holle ruimtes onder bruggen. Anderen richten zich op verlaten vliegvelden, vakantiedorpen of oefenterreinen voor het leger. Ook zijn er urban explorers die aan het lopen over verlaten spoorlijnen de voorkeur geven. De meeste explorers zijn puur uit op het maken van mooie foto's of video's; een enkeling is vooral op zoek naar een kick, zoals het beklimmen van hoge bruggen en communicatiepalen.
Er is geen vereniging van urban explorers, maar het algemeen geldende motto is "leave nothing but footprints, take nothing but pictures" (‘Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto’s mee’). Hoewel ze zich niet zelden op verboden terrein begeven, proberen de meeste explorers de wet niet te overtreden. Om ontdekking door vandalen te voorkomen, worden gefotografeerde lokaties binnen de urbex scene altijd voorzien van een andere naam.
Sinds tweeënhalf jaar is Marianne Rouw actief als fotograaf, naast haar werk als recovery-verpleegkundige. Na een basiscursus digitale fotografie bij het ROC in Apeldoorn, rondde ze de basisopleiding aan de Fotoacademie af. Op zoek naar speciale plekken om te fotograferen, raakte ze geïnteresseerd in urban exploring. Haar focus ligt voornamelijk op industrie, kastelen en verlaten huizen. Met een groepje vrouwen, met dezelfde interesse, trekt zij er regelmatig op uit, vooral naar België en Duitsland. Ze probeert zoveel mogelijk de geschiedenis van de gefotografeerde lokatie te achterhalen, wat een extra dimensie geeft aan de lokatie en de foto’s. Via online fora onderhoudt ze contacten met andere urbex fotografen.
'De kracht van verval' is de gehele maand september tijdens de openingsuren gratis te bezichtigen in de CODA Centrale Bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten