donderdag 11 augustus 2011

Tjikkie Kreuger en Dick Schreinders in duo-expositie


In Galerie Weert wordt een expositie ingericht met beelden van Tjikkie Kreuger en schilderijen van Dick Schreinders. De expositie wordt op 21 augustus om 14.30 uur geopend en duurt tot en met 2 oktober 2011.
Dick Schreinders, werd in 1970 geboren te Beekbergen als jongste zoon van Anneke en Dick Schreinders sr. Kunst werd bij hem met de paplepel ingegoten; zijn ouders hadden tussen 1967 en 1985 Galerie AU 540 in Beekbergen. In die tijd was dat een zeer bekende galerie, waar belangrijke kunstenaars exposeerden. Daarnaast waren zowel zijn vader als zijn grootvader, Ben Schreinders, kunstschilders. Als kind schilderde Dick al de eigen omgeving met een geheel eigen penseelvoering en stijl. In de jaren tachtig verhuisde het gezin Schreinders naar Spanje. Dick volgede een muziekstudie en werd musicus, maar de schilderkunst bleef trekken. Begin jaren 90 keerde hij terug naar Nederland. Hij schildert voornamelijke landschappen waarbij hij een vlotte toets gebruikt. Zijn kleurgebruik is opvallend. Het landschap gebruikt hij om dynamiek, energie en beweging uit te drukken.
Tjikkie Kreuger (Leeuwarden,1941), exposeerde regelmatig in Galerie AU 540 en kwam op die manier ook de jonge Dick vaak tegen. De contacten waren altijd bijzonder goed, maar verwaterden toen het gezin Schreinders naar Spanje vertrok. Toen Galerie Weert, namens Dick, aan haar vroeg om deel te nemen aan een duo-expositie met hem, reageerde ze enthousiast. Het komt niet vaak voor dat de 'grande dame' onder de Nederlandse beeldhouwers toevallig nog werk in huis heeft, voor een expositie. Het heeft blijkbaar zo moeten lopen, dat zo'n 30 jaar nadat ze elkaar voor het laatst zagen, ze nu samen exposeren. Tjikkie's werk is bijzonder: de mens staat centraal. Het is geen realistische weergave van de mens, maar ze legt de nadruk op de gevoelens van de mens zoals pijn, liefde, vreugde en geborgenheid. In haar vormentaal accentueert ze met gevoel voor proporties en harmonie de belangrijkste kenmerken van datgene wat ze wil weergeven. De lijnen van haar beelden zijn langgerekt. Tjikkie werkt vooral in opdracht, daarnaast zijn veel werken opgenomen in particuliere en bedrijfscollecties in Nederland van ondermeer De Nederlandse Bank.
Galerie Weert is gevestigd aan Biest 76 in Weert. De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdagen van 10 tot 17 uur en op zondagen van 13 tot 17 uur. En op afspraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten