donderdag 23 februari 2012

Dierlijke kunst in Londen


Wil je een bijzondere expositie zien, dan moet je gaan naar het Grant Museum of Zoology, Rockefeller Building, University College London, University Street in Londen. Daar is een expositie ingericht met schilderijen die door dieren zijn gemaakt. Olifanten en apen hebben hun creatieve vermogens omgezet in verrassende kunstwerken. Eén van de topstukken is het schilderij van een bloempot door een Thaise olifant, Boon Me, geheten. Het dier had voor het tot zijn schepping kwam urenlang met de kop schuin en de kwast in de slurf naar het lege doek staan staren. Maar na die opgebouwde concentratie heb je dan ook iets.
Andere werken zijn gecreëerd door orang-oetangs, gorilla’s en chimpansees. De tentoonstelling roept de vraag op in hoeverre dieren kunst kunnen maken en waarom sommige stukken als waardevol en andere als waardeloos worden getypeerd.
Jack Ashby, manager van het museum, zegt: ‘Of dit werkelijk kunst is, is een grote vraag. Terwijl individuele olifanten wordt geleerd en getraind om telkens hetzelfde schilderij te maken, is kunst, die door apen wordt gemaakt veel creatiever en bijna niet te onderscheiden van abstract werk door menselijke kunstenaars, die dezelfde techniek toepassen.’
Het museum heeft niet de mogelijkheid benut om menselijke en dierlijke kunst naast elkaar te hangen met de vraag ‘wat door wie is gemaakt’. De uitkomsten zouden verrassend kunnen zijn.
De expositie is nog tot 9 maart te bezichtigen en de toegang is gratis. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdagdag van 11 tot 17 uur. Op zaterdag 10 maart is er een extra bezichtigingsdag van 11 tot 16 uur.
Mocht je naar Londen gaan is het misschien leuk om er wat inspiratie op te doen. Klik hier voor aanvullende informatie

Foto: schilderij van chimpansee uit de Saint Louis Zoo in Mossouri

Geen opmerkingen:

Een reactie posten