woensdag 15 februari 2012

Scherven brengen kunst in MLB Galerie


'Van archeologische vondsten tot keramische schatten' is de ondertitel van de expositie 'Vondsten' van Yvonne Helsloot en Trudy de Waart, die vanaf vrijdag 2 maart zal zijn te bewonderen bij MLB Tentoonstellingsruimte, Witte de Withstraat 32 A-bg in Amsterdam. De officiële opening is op zaterdag 3 maart tussen 13 en 18 uur. De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 18 uur en duurt tot en met 31 maart.
De expositie is samengesteld uit driedimensionaal werk van keramiek en verschillende technieken, geïnspireerd door scherven en andere bodemschatten die zij – bij hun eerste gezamenlijke project - in hun voormalige achtertuin op het Westerdokseiland in Amsterdam hebben opgegraven.
Helsloot gebruikt verschillende soorten klei, glazuur en stookmethoden. Ze zoekt daarmee de grenzen van het materiaal. De keuze van een mooie ‘huid’, de juiste vorm en kleur is voor haar dé uitdaging. Zij toont “scherfwerk” en nieuwe keramiek: abstracte vormen, vrouwfiguren, vazen en torens.
De Waart combineert nieuwe en oude materialen. Ze verfraait en “verdraait” oude opgegraven keramische objecten en gekochte voorwerpen van textiel. Zij toont bij MLB “scherfwerk”, lampen, tassen, kussens en kettingen.
De beide kunstenaressen delen een grote belangstelling voor fragmenten en vormen. Een vondst, een gevonden scherf, is voor hen niet alleen een concreet object dat verwijst naar het verleden. Als “afgebroken vorm” prikkelt een scherf hun verbeelding, ze vormt de bron voor nieuwe kunst. “Vondst” staat zo ook voor het unieke proces waarin een nieuw kunstwerk tot stand wordt gebracht.
De combinatie van beide kunstenaressen zorgt voor een spannende, veelzijdige tentoonstelling met een knipoog naar verleden en heden.
De kunstenaars zijn op zaterdag en zondag zelf aanwezig tijdens de openingsuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten