maandag 27 februari 2012

'Schilders aan zee' in Laren


In het Singer Museum in Laren kunt u een paar maanden van zeegezichten genieten. We zien prachtige strand- en zeegezichten van Max Beckmann, Johan Bartold Jongkind, Max Liebermann, Emil Nolde, Piet Mondriaan, Edvard Munch en vele anderen. De werken komen uit de collectie van Frederik Paulsen. Deze verzamelaar richtte zich geheel op de Noord-Europese schilderkunst uit de periode 1830-1930.
‘Schilders aan Zee’ toont de rust en schoonheid van de Noordzeekusten van Bergen in Noorwegen tot Bergen aan Zee in Noord-Holland. De collectie komt uit het gloednieuwe museum Museum Kunst der Westküste op het Duitse waddeneiland Föhr.
Naast deze expositie is er ook een collectie te zien met werk van Ferdinand Hart Nibbrig. Het is interessant te zien welke ontwikkelingen deze kunstenaar doormaakte en hoe hij bepaalde kunststromingen, zoals het pointillisme, volgde. Hij introduceerde indertijd deze stijl onder de Larense schilders.
Met name dankzij diverse schenkingen en nalatenschappen neemt het werk van Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915) binnen de collectie van Singer Laren een prominente plaats in. Hart Nibbrig woonde en werkte lange tijd in Laren en was de eerste kunstenaar in het dorp die een pointillistische schilderstijl hanteerde. Hiermee heeft hij vele andere schilders beïnvloed.
In de lijn van de tentoonstelling 'Schilders aan zee' is in deze presentatie speciale aandacht voor de Zeeuwse werken van Ferdinand Hart Nibbrig. Drie ervan waren uitgeleend aan het Museum Kunst der Westküste op Föhr, waar vorige week bij een brandje een groot aantal schilderijen, die Singer Laren aan het museum had uitgeleend, door rook zijn beschadigd.
De bovengenoemde tentoonstellingen duren tot 28 mei. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is € 15. Met de museumkaart betaalt u een toeslag van € 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten