zaterdag 18 februari 2012

Haute couture wordt breed belicht in Van der Togt museum


In Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 in Amstelveen, is tot en met 18 maart werk te aanschouwen van Marte Röling, Ronald Kolk en Margareth Stalman. De tentoonstelling is een bijzonder project waarin haute couture en beeldende kunst zijn samengebracht tot een geïntegreerde presentatie, waarbij tegenstellingen als flamboyant en melancholiek, vrolijk en ernstig en barok tegenover ultramodern domineren.
Modeontwerper Ronald Kolk presenteert zijn wintercollectie 2011/2012 ‘Pierrôt’. De collectie is gebaseerd op de Pierrôt schilderijen van zijn vriend George van Herwaarde en vormt een eerbetoon aan hem en zijn grootvader, circusclown Marinôt. Kolk maakt hierin gebruik van ingetogen kleuren als bescheiden rood, voorzichtig zwart en zachte pasteltinten. Hij nodigde Margareth Stalman uit om de bijpassende juwelen te ontwerpen.
Stalman is ruim dertig jaar werkzaam als edelsmid. Haar juwelen zijn krachtig en karaktervol; ze gaan in feite ‘over de mode heen’. De laatste jaren richt Stalman zich vooral op emailleren, het aanbrengen van een kleurige, transparante glaslaag op edelmetaal.
Marte Röling maakte zes portretten van Stalman, gekleed in de couture van Kolk en verder gesierd met haar eigen sieraden. De pentekeningen zijn uitvergroot tot een levensgroot formaat.
Het museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. De museumkaart is geldig in dit museum.

Foto: tekening van Marte Röling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten